Γράμμωση και αδυνάτισμα με πρωτεΐνες EASTAR

 

 

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

 

Η ικανότητα τη πρωτεΐνης να καταστέλλει την όρεξη, να προάγει το κορεσμό και να αυξάνει το μεταβολισμό είναι ο δομικό λίθος μιας αποτελεσματικής δίαιτας. Η πρωτεΐνη αυξάνει την παραγωγή ορμονών όπως PYY (πεπτίδιο τυροσίνης) και  GLP-1 (γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο-1), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτασμένοι,  μειώνοντας τη δράση της γκρελίνης, γνωστή ως «ορμόνη της πείνας».

Αρκετές ομάδες έχουν μελετήσει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης διευκολύνει την απώλεια βάρους και λίπους. Μία από αυτές τις ομάδες μελέτησε για δύο μήνες 65 υπέρβαρες και παχύσαρκες  γυναίκες. Η ομάδα που κατανάλωνε υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης έχασε κατά μέσο όρο 43% περισσότερο λίπος, από την ομάδα που κατανάλωνε υδατάνθρακες. Το 35% της πρώτης ομάδας έχασε τουλάχιστον 22 κιλά.

Όταν μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων, ο μεταβολισμός  επιβραδύνεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απώλεια μυών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μια υψηλότερη ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί  να  προστατεύσει από την απώλεια μυών και να διατηρήσει το μεταβολισμό. Σε μια μεγάλη ανασκόπηση 24 μελετών που περιελάμβαναν πάνω από 1.000 άτομα, βρέθηκε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ήταν πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες πρότυπων πρωτεϊνών για την απώλεια βάρους, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της μεταβολικής επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό ότι οι συνήθεις ή υψηλής πρωτεΐνης δίαιτες μπορούν να είναι αποτελεσματικές για όλους. Εντούτοις, μια ευρωπαϊκή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση διαφορετικούς τύπους γονιδίων, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση στο 67% του πληθυσμού . [1,2]

 

Βιβλιογραφία

  1. Astrup ARaben AGeiker N. “The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities”, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen & Unit for Nutrition Research at the Central Kitchen (EFFECT), University of Copenhagen Hospital Herlev.
  2. Pasiakos SM1Cao JJMargolis LMSauter ERWhigham LDMcClung JPRood JCCarbone JWCombs GF JrYoung AJ “ Effects of high-protein diets on fat-free mass and muscle protein synthesis following weight loss: a randomized controlled trial”.  Military Nutrition Division, U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine.